Omdat een warmtepomp ook al bij lage temperaturen efficiënt is, kun je het zwemseizoen verlengen zonder een hoge energierekening gepresenteerd te krijgen.
Een zwembad warmtepomp voor buiten is vooral zinvol als het zwembad kan worden afgedekt. Een warmtepomp wordt ook wel eens warmtewisselaar voor een zwembad genoemd, maar feitelijk is de warmtewisselaar een onderdeel van de warmtepomp van een zwembad.
Een warmtepomp voor een zwembad bestaat uit vier onderdelen: een verdamper, een compressor, een condensor en een expansieventiel.
In de verdamper bevindt zich een speciale koelvloeistof die al bij een lage temperatuur gaat koken. De koelvloeistof wordt door de lucht verwarmd zodat de koelvloeistof gaat koken en er een gas - of damp - ontstaat. De damp komt in de compressor terecht en wordt daar onder een hogere druk gebracht. Hierdoor stijgt de temperatuur.
Vervolgens komt de damp in de condensor terecht. Het koude zwembadwater aan de buitenkant van de condensor wordt opgewarmd en onttrekt daarmee warmte aan de condensor. Het zorgt er zo voor dat de damp binnen de condensor condenseert en dus opnieuw een vloeistof wordt. De druk op de vloeistof is nog hoog en die wordt via het expansieventiel weer verlaagd waarna de koelvloeistof weer in de verdamper terecht komt en de hele kringloop opnieuw kan beginnen.